Yaşlanma Ve Diş Sağlığı
Yaşlanma Ve Diş Sağlığı
Kavitelerin sadece çocuklar için olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün! Yakın tarihli bir araştırma, 65 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık üçte birinin diş çürüğü tedavisini kullanılmadığını ortaya koymuştur. Yaşlı insanlarda, bunlar yalnızca diş taçında (çiğneme yüzeyi) değil, aynı zamanda dişeti durgunluğuna maruz kalabilecek kökte bulunurlar. Diş çürüğünü bulmak ve tedavi etmek için düzenli diş kontrollerinde bulunmak en iyi yoldur; tedavi edilmeden bırakılırsa, ağrıya neden olabilir, daha karmaşık işlemler gerektirir ve sonunda diş kaybına yol açar.
Dişeti hastalığı, yaşlı insanlar tarafından karşılaşılan önemli bir ağız sağlığı sorunudur ve şu anda yetişkinlerde diş kaybının önde gelen nedenidir. Hastalık, düzgün temizlenmediklerinde diş yüzeyine tutunan yapışkan biyofilm üzerine gelişen plak bakterileri nedeniyle oluşur. Zavallı protezler sorunu daha da kötüleştirebilir, bazı hastalıkların (diyabet veya kanser gibi) varlığı da olabilir.
Bazen hareketliliğin azalması (artrit veya benzeri durumlardan dolayı) rutin fırçalama ve diş ipi kullanımını daha zor hale getirir. Büyük kulpları ve diş ipi tutucularına sahip özel fırçalar günlük temizlemeyi kolaylaştırabilir; Ofis içi tedaviler diş eti hastalığının kontrolü altında etkili olabilir.
Oral kanser her yaşta bir endişe kaynağıdır ancak 65 yaş üstü bir insanda görülme ihtimali cilt kanserinden 7 kat daha yüksektir ve yaşlı insanlarda daha fazla ölüm nedeni olur. Erken teşhis, hastalığın kontrolü için en iyi şansı sunar ve hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde geliştirir. Ağız kanseri için kapsamlı bir tarama, her yaşlı kişinin rutin dental muayenesinin bir parçası olmalıdır.
Kuru ağız (kserostomi) sadece bir sıkıntı değildir - ağız sağlığınıza zararlı olabilir. Yağlanma özelliklerinin yanı sıra tükürük yararlı sindirim enzimleri, asit nötralizanları ve bakteri ile mücadeleyi içerir. Bir dizi faktör, vücudun normalden daha az tükürük üretmesine neden olabilir, ancak yaşlı erişkinlerde bu problem çoğunlukla reçeteyle veya reçetesiz ilaçlardan kaynaklanan yan etkilerden kaynaklanmaktadır. Ağzınızda kronik kuruluk yaşıyorsanız, bazen ilaçlarınızı değiştirmeniz ve / veya bu belirtileri hafifletmek için tasarlanmış ürünleri kullanmanız mümkündür.
Hayat İçin Ağız Hijyeni
Bir zamanlar genel olarak diş problemlerinin ve diş kaybının yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olduğuna inanılıyordu. Fakat gerçek şu ki: Yaşın kendisi diş kaybı için bir risk faktörü değildir; düzgün bir şekilde baktıysanız, dişleriniz bir ömür boyu sürebilir. Bununla birlikte, yaş ilerledikçe ağzın değiştiği de doğrudur. Kendinize doğal dişlerinizi tutmanın en iyi şansını nasıl verebilirsin? Tahmin ettiniz gibi iyi ağız hijyenine sahip düzenli bir uygulama!
Yumuşak kıllı bir diş fırçası ile günde iki kez fırçalayın. Dişleriniz arasında diş ipi kullanın ya da günde en az bir kez dişlerarası temizleyici ile temizleyin. Protez taktıysanız, düzenli olarak temizleyin ve talimatlara uyarak onlara özen gösterin. Sağlıklı yiyecekler yiyin ve bol su içirin. Ve düzenli diş hekimliği muayenelerine gitmeyi unutma, böylece küçük sorunlar büyük baş ağrılarına dönüşmez!
