Türkçe

Telefon
+90 312 446 6739

Yeme Bozuklukları Ve Ağız Sağlığı

Yeme Bozuklukları Ve Ağız Sağlığı

Türkiye'de milyonlarca insan, özellikle de genç kızlar ve genç kadınlar, sağlığı tehdit eden yeme bozukluklarından muzdarip ve diş hekimleri bu belirtileri ilk görenlerden biri. Neden? Kendiliğinden tekrarlanan kusma, dişlerde belirgin bir etkiye sahiptir. Anorexia nervosa (kendini aç bırakma) ayrıca ağız sağlığı üzerinde gözle görülür etkilere sahiptir.

Bulimia hastalarının % 90'dan fazlası diş erozyonuna maruz kalmaktadır. Bunun nedeni mideden gelen asit, kusma sırasında diş ile temasa geldiğinde mineyi eritebilir. Emayeyi kaybetmiş dişler yıpranmış görünebilir, kolayca yonga haline getirilebilir ve sıcak ve / veya soğuktan dolayı hassas olabilir. Elbette, asit erozyonu, bir sürü soda, spor içeceği ve enerji içeceğini hatta diyet çeşitlerini içen kişileri de etkileyebilir. Ancak bulimiklerde asit erozyonu belirli bir modele sahiptir: Üst ön dişlerde, özellikle dilli tarafta ve ısıran kenarlarda belirgindir. Öte yandan, alt dişler, bir kişi yukarı çıkınca dil tarafından korunma eğilimindedir.

Emaye kaybolduktan sonra geriye gelemez. Ancak hasar, kaplama ve / veya kronlar dahil olmak üzere çeşitli onarıcı teknikler ile onarılabilir. En iyi tedavi, hasarın ne kadar geniş olduğu ve kişinin aşırı temizlenme davranışına ne kadar sıklıkla maruz kaldığına bağlı olarak belirlenecektir.

Dişleri kısa vadede korumak için, kusmadan hemen sonra fırçalamamanız önemlidir, çünkü bunlar yumuşatılmış emayenin daha fazlasını sıyırabilir. Asidi nötrleştiren küçük bir soda ilave edilen suyla durulayın daha iyi olur. Hatta düz bir su durulamana yardımcı olur. Emaye güçlendirmek ve kaybını azaltmak için bazen bir sodyum florür ağız suyu önerilir.

Erozyon, diş hekiminin veya hijyenistin fark edebileceği bir yeme bozukluğunun tek işaretidir. Şiddetli vakalarda, tükrük bezleri büyüyebilir ve yüzün yanlarının kulak altına şişmesine neden olabilir. Ayrıca ağız dudak ve çatısının arka kısmı kızarıklık yaratmak için parmakların veya başka nesnelerin kullanılmasından dolayı kızarıklık çekmiş veya başka şekilde travmatik görünebilir. Ağız yumuşak dokuları da asitle hasar görebilir.

Anoreksiklerin yaklaşık % 20'sinde diş erozyonu görülür, ancak dişhekimliği ofisinde görünür hale gelebilecek diğer bulgular da vardır. Beslenme ve hijyen genel olarak acı çeker, bu da daha çok diş çürüğü ve diş eti hastalığı anlamına gelebilir. Anoreksi ve bulimia arasında önemli ölçüde örtüşme vardır.

Yeme Bozuklukları Ve Ağız Sağlığı