Diş Hassasiyeti
Diş Hassasiyeti
Dişiniz, dişlerinizi fırçaladıktan sonra veya bazı gıda veya içecekleri tüketirken özellikle hassas görünüyorsa, pek yalnız değilsiniz: Bir tahminime göre, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 35'i bir derece diş hassasiyetine sahiptir. Duyarlılık ve ağrı arasındaki fark biraz bulanıkken, hassas dişlerin sıcaklık, basınç ya da hatta belirli gıdaların tatlılığı gibi bir uyarıya tepki olarak rahatsızlık verdiğini söyleyebiliriz. Diş hassasiyetine neden olan şey nedir ve bu konuda ne yapmalısınız?
Genel olarak diş hassasiyeti, dişin "bedeni"ni oluşturan canlı doku olan dentin dişin iç çekirdeğinde derin sinirlere duyu iletmeye başladığında ortaya çıkar. Sinirler bu hissi beyne iletirler ve acı gibi hissedilirler. Bunun nasıl çalıştığını anlamak için, dişlerinize daha yakından bir göz atalım.
Diş Hassasiyetiyle Başa Çıkma
Hassas dişler hakkında ne yapabilirsiniz? Nispeten ufak bir tahriş varsa, etkilenen dişleri çok uzun veya sert fırçalamaya çalışmayın. Uygun yumuşak kıllı bir fırça ile yumuşak fırça tekniğini kullandığınızdan emin olun. Florür içeren bir diş macunu kullanın, çünkü bu madde erozyona direnç gösteren diş minesinin gücünü arttırdığı kanıtlanmıştır. Potasyum gibi hassas dişler için özel olarak tasarlanmış bileşenler içeren bir diş macunu da deneyebilirsiniz. Çalışmalar bunun etkili olabileceğini gösteriyor ... Fakat farkı fark etmeniz yaklaşık 4 - 6 hafta sürebilir.
Bununla birlikte hassasiyet devam ederse - ya da diş ağrısı daha yoğun hale gelirse - sorunun nedenini belirlemek için muayene olmak için acele edin. Teşhis konulduktan sonra, hassasiyeti azaltmanın en uygun yolu size önerilir. Bazı tedaviler, konsantre florür vernikleri, reçeteli ağız dolguları veya dişlerin dış yüzeylerine yapışmış materyalleri içerebilir. Ancak diş hassasiyeti diğer diş problemleri için erken bir uyarı sistemi olabilir ve ne kadar çabuk halledilirse o kadar iyi olur!
